„Všimnite si, že ani steny, ani strop štôlne okrem kvapiek z vlhkosti neobsahujú žiadne machy, riasy ani živočíchy...,“ upozorňuje nás pán Adamko a pokračuje: „Hydrogeologickým prieskumom sa zistilo, že táto oblasť patrí medzi najvýznamnejšie hydrogeologické oblasti, kde medzi Belianskou a Necpalskou dolinou sa nachádza vápencovo-dolomitický komplex, plytká sinklinala, ktorá má veľký význam ako kolektor značného množstva krasových vôd. Niečo ako krasová jaskynná voda, preto sa jej hovorí aj tisícročná voda. Trvá mnoho rokov, kým sa povrchová voda prefiltruje cez všetky tie horniny a naberá z nich minerály. Teplota vody sa pohybuje od 7,9 – 8,5 °C, v podstate má stálu teplotu. Ide o veľmi kvalitnú pitnú vodu, ktorá je vďaka svojmu pôvodu stredne mineralizovaná, slabo alkalická a stredne tvrdá. Amoniak a dusitany vykazujú nulové hodnoty, obsah chloridov a dusičnanov je nízky a pomerne stály, takže voda vyhovuje aj pre kojencov - voda je priamo vhodná svojím zložením pre kojeneckú stravu, nie je ju potrebné už upravovať.“
Na začiatku štôlne pri vstupe je zariadenie, ktoré meria výdatnosť prameňa. „Je to nádoba s výrezom, kde za určitý čas pretečie určité množstvo vody a toto vyhodnocuje elektronická riadiaca jednotka, na displeji vidíme aktuálny stav v reálnom čase. Odtiaľto sa potom už cez prepadlisko voda odvádza do rúry, ktorá je prepojená s druhým objektom. Dĺžka rúry je okolo 100 metrov.“ Prietok vody, teda výdatnosť prameňa bol v čase našej návštevy 623,8 l za sekundu. „Prameň má obrovskú výdatnosť a veľmi kvalitnú pitnú vodu. Výdatnosť sa pohybuje od 400 l až po 1300 l, maximálnu sme mali pred dvoma rokmi, a to 1300 l za sekundu. V priemere je to 600 – 650 l za sekundu. Výdatnosť je samozrejme ovplyvňovaná rôznymi faktormi, ale toto je taká konštantná hodnota. Tie faktory však nesúvisia nijako s povrchovou vodou (zrážkami).“
Prečo sa robí teda dodatočné chlórovanie?
„Legislatíva nám ukladá vodu ešte hygienicky upraviť, čím sa ale neznehodnotí. Je to kvôli niekoľkokilometrovým potrubným systémom, kde vzniká riziko, že by voda mohla nabrať nejaké baktérie. Taktiež v niektorých spotrebiskách postojí. Voda je surovina, ktorá tiež podlieha skaze. Hovorí sa že voda „zhnije“, takže preto ju treba hygienicky zabezpečiť. Samozrejme dávky chlóru sú stanovené zákonom tak, že nemajú dopad na zdravie človeka, netreba mať obavy.“
Vo vnútri máte pocit, že sa nachádzate na plavárni pri bazénoch s čistučkou vodou, dojem narúšajú len ventily. Prvý bazén slúži ako prepadový. „Ešte skôr, než sa voda dostane do druhej nádrže, hlavného bazéna, prechádza cez nádrž, kde je prebytočná voda odvádzaná prepadom, teda späť do potoka.“
„Na dne hlavného bazéna je sací kôš filtračného zariadenia, ktorým je už voda odvádzaná do rozvodnej siete, respektíve do najbližšieho objektu ktorým je vodojem. Vodojem má regulačný, akumulačný charakter. Odtiaľ je zásobným potrubím dopravená do spotrebiska (mesto, obec) a následne rozvodným potrubím do domácností. Vlastne od tohto momentu, kedy je voda z hlavného bazéna nasávaná do potrubia, je už meraná a na základe tohto meradla my ako spoločnosť musíme každoročne dávať odplaty štátu.“
„Každá voda, ktorú odoberáme, je prírodné bohatstvo a je teda majetkom štátu. My musíme evidovať koľko sme odobrali a to meradlami, ktoré sú osadené aj na iných prameňoch a vodojemoch. Toto je tzv. voda surová, my ju hygienicky upravíme a následne to je tzv. voda vyrobená, ktorú už distribuujeme po sieťach, to nám stanovuje zákon. To znamená, že keď ju hygienicky upravíme, či už nachlórovaním alebo UV žiarením, tak až vtedy je to voda vhodná na pitné účely.“